2009. március 7., szombat

Üdülési csekk igénylése és beváltása

A legtöbben sima alkalmazottként, munkavállalóként akkor találkozunk először az üdülési csekkekkel, amikor a munkaadónk az éves Cafeteria rendszer egy juttatásaként átadja nekünk azokat, hogy azután kezdjünk vele valamit. Igazából egy dolgot lehet vele kezdeni: beváltani - valahol.

Az üdülési csekk beváltóhelyek bemutatása előtt azonban talán érdemes néhány szót szánni az igénylés körüli tudnivalókra is.

A történet azonban igazából az elején az üdülési csekk igényléssel kezdődik. Ha munkavállalóként a munkáltatótól kapjuk, akkor ezzel nekünk nincs dolgunk. Van olyan helyzet, amikor a munkaadó nem foglalkozik üdülési csekkekkel vagy éppen nem vagyunk munkavállalók, mert saját vállalkozásunkban dolgozunk vagy nyugdíjasok vagyunk, stb... Ebben az esetben az üdülési csekk igénylés a mi dolgunk lenne.

Hol és hogy lehet igényelni üdülési csekket?

Elsősorban a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnál igényelhetők üdülési csekkek. A legegyszerűbb felkeresni a honlapjukat és ott elolvasni az ezzel kapcsolatos információkat, az üdülési csekkek igénylésének feltételeit, sőt az igénylésre most már online is van lehetőség.
Az igénylésre jogosultak a munkavállalók, a szövetkezeti- és szakszervezeti tagok, a nyugdíjasok, a gazdasági társaságok személyes közreműködő tagjai és az ő hozzátartozóik valamint a szkképző iskolai tanulók. Ők mindannyian igényelhetnek üdülési csekkeket. Az üdülési csekkek megrendelésekor az év első három hónapja egyébként általában mindig akciós időszak, ami azt jelenti, hogy aki ebben az időszakban adja be az igénylését, az extra nyereményekre számíthat. A nyeremények természetesen szintén az üdülést, kikapcsoódást hivatottak segíteni; egy-egy ingyenes hazai pihenőhelyen eltölthető hétvégére vagy pár napra lehet számítani. A pontos, adott évre vonatkozó információk megint csak az Alapítvány internetes oldalain olvashatók.

Meglepően sokan nem ismerik a nemzeti üdülési csekkeket kiállító Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által üzemeltetett honlapot, amely gyakorlatilag az egyetlen és fő információforrás jelenleg (és ez az üdülési csekk blog a második :) ).
Ha el szeretnék érni az oldalt, a böngészőnkbe egyszerűen csak be kell gépeni, hogy www.udulesicsekk.hu. Így néz ki egy szabályos internet cím. Lehet indulni keresőkből is, sokan vannak, akik ezt választják első lépésként és megpróbálnak rákeresni az "üdülési csekk hu" vagy ha tudják, hogy az internetes címekben nem igazán divat ékezeteket használni, akkor az ékezetek nélküli verzióra az udulesi csekk hu -ra keresnek rá. További jó próbálkozás lehet a www előtag használata a kereséseknél, tehát például a www üdülési csekk vagy a www üdülési csekk hu, esetleg a www udulesi csekk hu. Igazából mindegy, mert a keresők minden esetben az alapítvány honlapját fogják kiadni első helyen - lévén, hogy az a legrelevánsabb találat a fenti keresésekre. A weboldal tehát igazából könnyen megtalálható.
(Én most csak ezért írtam körbe ahelyett, hogy közvetlenül rálinkelnék, mert egyrész szerettem volna segíteni azoknak, akik eseteg még nem mozognak annyira biztosan a keresők és az internetes oldalak világában, másrészt szeretném ha ez a blog először kicsit felfutna és egyelőre nem szeretném a látogatóimat direktben átküldeni a "konkurencia" oldalaira. Később talán lesz majd egy linkgyűjtemény az oldalsó boxokban, de ez most még korai.)

Ha megtaláltunk minden szükséges információt és kezünkben van az igényelt üdülési csekk, akkor már csak egy dolgunk van vele: valahol be kell váltani. Az üdülési csek ugyanis egy készpénzhelyettesítő fizetőeszköz, amely arra szolgál, hogy az általa meghatározott értékben különféle szolgáltatásokat vehessünk igénybe. Hát ez egy ilyen keleti sajátosság: mindenféle jegyeket osztogatunk magunknak, ahelyett, hogy készpénzt adnának. Úgy látszik az állam nem bízik az emberekben, félnek, hogy a pénz plazmatévére kültené mindenki és nem üdülésre. Mondjuk van is benne valami... A sok-sok szolgáltató meg azután éhen halna... Na mindegy, ez csak egy kis politikai intermezzo volt.
Az üdülési csekkeket tehát különféle szolgáltatóknál lehet beváltani. Egy korábbi bejegyzésemben tételesen felsoroltam, hogy milyen szolgáltatásokra váltható be a csekk: üdülési csekk beváltása.

Az üdülési csekk beváltása úgy történik, hogy keresünk egy szolgáltatót, aki elfogadja a csekket, mint fizetpeszközt (ma már egészen sok helyen elfogadják) és a szolgáltatás ellenértékét vagy annak egy részét az üdülési csekkekkel egyenlítjük ki. Az üdülési csekk névre szól, átvételkor aláírásunkkal kell igazolni, hogy átvettük és felhasználáskor is személyes jelenlétünk szükséges.

Üdülési csekk beváltó helyek ma már vannak szép számmal, egyre bővül azon szolgáltatások köre is, amelyekre fel lehet használni az üdülési csekkeket. A beváltóhelyek listáján találunk különféle szállodákat, hoteleket, panziókat, vendéglátóhelyeket, közlekedési vállalatokat, kultúrális intézményeket, sport- és szabadidő centrumokat sőt még internet szolgáltató cégeket is.

Az üdülési csekk elfogadás ma már tulajdonképpen nem annyira egzotikus dolog, teljesen természetes. Volt idő, amikor még nagyítóval kellett keresni az ilyen szolgáltatókat, de mára már eléggé elterjedt lett ez a juttatás, így a szolgáltatók is kénytelenek voltak alkalmazkodni.

1 megjegyzés: